SlovenskýSlovenskýEnglish
Zmenšiť textZväčšiť text

Šport

Dve obce sa spojili a vytvorili jeden klub.

TREBIŠOV. Veľké a Malé Trakany. Dve obce učupené v kúte Slovenska, na rozhraní s Maďarskom a Ukrajinou. Preteká nimi rieka Tisa, ktorej breh lemuje piesková pláž. V susedstve sa nachádza dôležitý železničný uzol, Čierna nad Tisou.

Z názvu futbalového klubu - Telovýchovná jednota Tisa Trakany - nie je zrejmé, o ktorú obec ide. Riešenie je netradičné. O obe.

„Sportnet?“ overuje si ISSF manažér klubu Ladislav Szücs. Následne sa pustí do zaujímavého rozprávania.

Futbal skončil, potom sa vrátil

„Obe obce sa spojili a klub finančne dotujú. Menšia menšou sumou, väčšia väčšou,“ vysvetľuje Szücs. Štadión sa nachádza vo Veľkých Trakanoch, ale klub využíva aj priestory v Malých Trakanoch. Zápasy navštevujú fanúšikovia z oboch obcí.

Trakany nie tak dávno účinkovali v piatej lige Zemplínskej. Sezónu 2016/17 však nedokončili a na tri a pol roka z futbalovej mapy vymizli. Reštart nastal v júni 2020.

Výsledkom konania skupiny zanietených ľudí bolo znovuzrodenie klubu. Jeho predsedom sa stal Dušan Balogh, manažérom Ladislav Szücs a niekdajší kapitán Zoltán Kočiš dostal za úlohu kontaktovať bývalých spoluhráčov.

Patril k ním aj skúsený útočník Norbert Bálint. Ten sa do Trakan vrátil z neďalekého Malého Horeša.

„Zavážil kolektív i pocity z tohto klubu, v ktorom som sa stále cítil dobre. Platí to dodnes a asi aj preto sa mi strelecky darí,“ hovorí Bálint.

Pochvaľujú si spoluprácu

Trakany v súčasnosti účinkujú v VI. lige ObFZ Trebišov. Na mládežníckej úrovni spolupracujú s Čiernou nad Tisou.

„Ako susedná dedina a mesto máme spolu dobrý vzťah, navzájom si pomáhame. Máme kategóriu U19, U15 (tá vystupuje pod hlavičkou Čiernej nad Tisou, pozn. red.) a U11, dokopy asi štyridsať detí,“ vyratúva Szücs.

Kým mnohé futbalové kluby sa sťažujú na nezáujem samospráv, na krajnom juhovýchode Slovenska je to presne naopak.

„Vďaka patrí starostke Malých Trakan, starostovi Veľkých Trakan i zastupiteľstvám oboch obcí, že vedia vyčleniť peniaze aj na šport. Ak sa pozriete na tunajší región, tak v mnohých obciach už futbal nie je,“ upozornil Szücs, ktorému A-tím urobil cez víkend veľkú radosť.

    Zoznam fotogalérií: