Kultúra

KÚLTURA OBCE

Svätomartinský Festival

Tradíciu husacích hodov sa rozhodli oživiť vo Veľkých Trakanoch. Svätomartinský festival prinesie nefalšovanú atmosféru hodov a jarmoku. Spojenie s ochutnávkou mladého vína evokuje hojnosť úrody, radosť a zábavu. ,,Návštevníci môžu vyskúšať tradičné práce ako dlávenie kapusty, páranie peria, mrvenie kukurice alebo varenie lekváru. Môžu sa tiež zapojiť do prípravy husacích dobrôt alebo len ochutnávať mladé vína, či domáce destiláty.

CSEMADOK Nagytárkány helyi szervezete

Tisza Népdalkör Nagytárkány

Községünkben 65 évvel ezelőtt alakult meg a CSEMADOK helyi alapszervezete. Már a megalakulástól kezdve működtek különböző kulturális csoportok. A harmincadik évfordulóját ünneplő TISZA népdalkör kezdte valójában az ötvenes évek elejére vezethető vissza. A népdalkör húsz évvel ezelőtt vette fel a TISZA nevet. A Tiszáról azt szokták mondani, hogy a legmagyarabb folyó, ezért is választották ezt a nevet. Hisz a népdalkör magyar népdalokat énekel. A népdalkör első vezetője Kanócz János volt. Az ő vezetése alatt jutott el a népdalkör a "Tavaszi szél vizet áraszt" c. népdalversenyre, a kelecsenyi Daloló Ung-vidék népzenei fesztiválra a Bodrogköz falvaiba. Kanócz János után Csonka László lett a szakmai vezető. Az első meglepetés akkor érte a népdalkör tagjait, amikor 1998-ban meghívást kaptak a Gombaszögi országos fesztiválra. Ez után még négyszer szerepeltek Gombaszögön (2002, 2003, 2004).

A Bíborpiros szép rózsa országos népzenei versenyen 2001-ben Dunaszerdahelyen a vegyes kórusok kategóriájában harmadik helyezést értek el. A népdalkör vezetői úgy gondolták, hogy  benevezik a népdalkört minősítési versenyre. Erre 2003-ban a magyarországi Tibolddarócon került sor. A zsűri aranykoszorús díjjal jutalmazta az előadást. A népdalkör 2003-tól tagja a Seprődi János kórusszövetségnek, melynek tagjai lehetnek a Kárpát-medencében működő magyar kórusok, népdalkörök. Így volt lehetősége a népdalkörnek bemutatkoznia 2003-ban Ópusztaszeren, 2004-ben pedig Tiszaszentimrén. A kórusszövetségen keresztül ismerkedtek meg a törökbálinti Lendvai Károly férfikórussal. Fellépésre kaptak meghívást tőlük 2003-ban és 2004-ben. Négy alkalommal szerepeltek a "Cigándi nemzetiségi fesztiválon", ahol elnyerték a legjobb határon túli csoport díját. Jó kapcsolatok ápolnak a felsőtárkányi, kőröstárkányi, mezőtárkányi és a tárkányi csoportokkal. Rendszeres szereplői a bodrogközi falvak kultúrális rendezvényeinek, valamint a helyi rendezvényeknek. 

Arany Tisza néptánccsoport

A nagytárkányi CSEMADOK alapszervezet mellett 2013 nyarán megalakult egy fiatal nemzedékből álló csoport az Arany Tisza néptánccsoport, azzal a céllal hogy megőrizzék Bodrogköz hagyományait. A csoport főként bodrogközi, karikázó táncokat ad elő és népdalokat énekel. A csoport vezetője Bajzák Mónika tanárnő. A megalakulás óta a néptánccsoport számos felkérésnek tett eleget, úgy Nagytárkányban mint a környező falvakban nagy sikert aratva.

Tanečné humno vo Veľkých Trakanoch

Veľké Trakany ležia v trojhraničnom cípe Slovensko-Maďarsko-Ukrajina, len 4km od Čiernej nad Tisou. Hicu je tu čulý kultúrny život, v obci neexistovalo sezńne kryté prisetranstvo pre usporiadanie kultúrno-spoločenských podujatí.

Medzinárodná ,,Kisüsti,, súťaž o najlepšiu gazdovskú pálenku

Obecné zastupiteľstvo Obce Veľké Trakany každý rok organizuje Medzinárodnú súťaž o najlepšiu gazdovskú pálenku. Súťaž o najlepšiu pálenku sa koná v kategóriách: 1. Slivovica, 2. Jablkovica, 3. Vinovica, 4. Ostatné