Zdravotné stredisko

A rendelőintézet és a gyógyszertár megnyitása a község számára elsősorban nem üzleti vállalkozás, hanem működtetésükkel a polgároknak nyújtandó szolgáltatások színvonalát kívánják emelni. Az évek során szinte egybeépült Kis- és Nagytárkánynak összesen 2500 lakosa van, s mindkét településen viszonylag sok idős ember él. Általában az ehhez a korosztályhoz tartozók igényelnek leggyakrabban orvosi ellátást, ám nekik okozzák a legnagyobb gondot az utazással járó költségek és nehézségek is. A legközelebbi rendelőintézet és gyógyszertár a falutól néhány kilométerre fekvő Tiszacsernyőben van, és sokan járnak a tizenötkilométerre lévő királyhelmeci kórházba és patikákba is. A község vezetése a helyi egészségügyi létesítmények megnyitásával elsősorban ezeknek az embereknek a mindennapjait kívánja megkönynyíteni

.

Szerdánként a rendelés a szomszédos Nagytárkány településen folyik

A rendelő a falu központjában levő épületben található. A váróteremből a betegek az előkészítőbe jutnak, ahol a fő tér a nővérek munkahelye. Mindketten saját számítógépen dolgoznak, amelyek hálózatban vannak az orvossal és internet hozzáféréssel. Az nővéri munkát az ügykezelő is segíti. A helységhez tartozik az injekciós és vérvételes boksz, illetve egy másik boksz az infúziók beadására és az EKG készítéséhez. Innen a beteg a szűkebb értelemben vett rendelőbe kerül, ahol az orvos végzi a munkáját. Berendezése kielégíti a XXI. század igényeit. Ehhez tartozik az elválasztott mellékhelyiség a betegek és másik a személyzet részére.

Minden nap van vérvétel, vizelet, széklet vizsgálat. Minden nap van injekciók szúrása izomba és érbe, infúziók csepegtetése. Minden nap van fertőző betegségek elleni oltás. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek az influenza elleni védőoltásra, amelyekből több száz van beadva szezononként.

 A személyzet munkáját a fokozott empátia jellemzi. Munkájuk vezérvonala, hogy nem csak a testet, de legalább annyira a lelket is gyógyítani kell. A munkájuk keresztény értékeket követ szóban, tettben és a környezet kialakításában, amely bővelkedik az ilyen tárgyaktól és szimbólumoktól, de nem esik túlzásba, ezért otthon érzi magát a beteg.

Elérhetőségek

Všeobecná ambulancia pre dospelých, MUDr. Jozef Bajza, Veľké Trakany, (Sv.Panteleimon, s. r. o.) Hlavná  149/35, 07642  Veľké Trakany

 IČO: 45432791